Sok od jabuke

2,39 

 

Zašto smo napravili prirodan sok?

Priča o našem prirodnom soku od jabuke započela je ne tako davno.
Željeli smo za našu obitelj,rodbinu i prijatelje napraviti sok koji će biti spoj prirode i zdravlja.
Kao što ste već pročitali, imali smo previše razloga zbog kojih smo željeli iskoristiti ovu voćku koja je temelj gotovo svake voćarske proizvodnje.
Stoga smo se zapitali….Zašto drugima ne ponuditi ono što i sami konzumiramo?

Kategorija:

Zašto želim jesti jabuku?

Jabuka je prema našem mišljenju „kućni liječnik“ koji je uvijek dostupan, a njezini pozitivni učinci na zdravlje poznati su dugi niz godina.

Obzirom da sadrži skoro 85% vode, uravnotežuje kiselo-lužnate reakcije, te na taj način kroz ispiranje, čisti organizam od slobodnih radikala. Velik udio vode, ali i sadržaj pektina koji bubri, stvara osjećaj sitosti, te se preporuča konzumirati prilikom mršavljenja. Spomenuti pektin „odvodi“ molekule kolesterola, te djeluje pozitivno kod lakših poremećaja probavnih organa.

U zrelom plodu jabuke osim najvećeg dijela vode nalaze se i ugljikohidrati (glukoza, fruktoza, saharoza, pektin, celuloza), a u manjim količinama jabučna kiselina, sve esencijalne i neesencijalne aminokiseline, boje (klorofil, karoteonidi i antocijanin), vitamini (A,B, C, E) i minerali (natrij, željezo, fosfor, mangan, magnezij, cink, a posebice kalij),mnogi estri, neki alkaloidi, geraniol, acetaldehid, pektin, galotanin, prehrambena vlakna, pa čak i masnoće.

Svi ovi sastojci dovode do toga da jabuka sprječava taloženje masti u jetri i njeno zamašćivanje, te tako ima pozitivan učinak na cjelokupan metabolizam.Sprječava karijes, kožne bolesti, bolesti bubrega i mjehura, bolesti koštanog sustava, osvježava te sprječava starenje.

Jabuke sadrže i polifenola, koji imaju sposobnost “lovaca” slobodnih radikala. Poliflavonoidi služe kao bojila za hranu (potpuno su neškodljivi) ili kao lijekovi za prevenciju i liječenje bolesti: alergije, astme, malignih i srčanih bolesti.

Antocijani sadržani u kori, daju jabuci crvenu boju, stoga ju je poželjnije pojesti nego bacit jer imaju protuupalno i antikarcenogno djelovanje, te pojačavaju djelovanje vitamina C.

 

Zašto je naš sok od jabuke tako dobar?

Evo Vam odgovora- zato jer je napravljen od naših jabuka sorte Idered iz našeg uzgoja. Na području mjesta Gora, nadomak Petrinje u koje smo se zaljubili niknuo je naš voćnjak s jabučicama koje smo odlučili ne tretirati kemijskih pripravcima. Na taj način smo željeli sebi i svima koje volimo ponuditi sok koji je posve prirodan.

Jabuke smo ubrali kada je bilo predviđeno vrijeme za to, oprali ih od nečistoća, samljeli, ubacili u prešu i bum- evo soka.

U soku nema dodanih šećera, konzervansa i vode, te je prošao kemijsku i mikrobiološku analizu, kako bismo se do kraja uvjerili u njegovu ispravnost za konzumaciju.